Προσκεκλημένη στο Συνέδριο η Καθηγήτρια Ελένη Σιάνου-Κύργιου

Η Ελένη Σιάνου-Κύργιου, προσκεκλημένη ομιλήτρια, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας και του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από το οποίο έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Είναι Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης και εκπαιδευτικής πολιτικής.

Έχει διδάξει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, άλλων πανεπιστημίων και του ΕΑΠ. Συμμετείχε σε πολλά ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλων πανεπιστημίων της Ελλάδας ή της αλλοδαπής, ως επιστημονική υπεύθυνη ή μέλος της ερευνητικής ομάδας. Έλαβε μέρος σε περισσότερα από 100 συνέδρια, ως εισηγήτρια ή ως προσκεκλημένη ομιλήτρια.

Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει μονογραφίες, κεφάλαια σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα βιβλία, άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Η διεθνής αναγνώριση του ερευνητικού και συγγραφικού έργου της τεκμηριώνεται από τις ετεροαναφορές σεξενόγλωσσες και ελληνόγλωσσες μελέτες.

Είναι μέλος επιστημονικών ενώσεων και κριτής άρθρων σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.Διετέλεσε Μέλος του Συμβουλίου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μέλος Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο ΔΙΚΕΠΕΕ Σταύρος Νιάρχος, Μέλος της Συγκλήτου και της Επιτροπής Διαχείρισης Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), Πρόεδρος του Τμήματος, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Έχει, επίσης, σημαντικό κοινωνικό έργο, συμμετέχοντας σε επιτροπές ή συμβούλια δημοσίων οργανισμών, σε παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες δραστηριότητες που απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό.