Προσκεκλημένος στο Συνέδριο ο Καθηγητής Αργύρης Κυρίδης

Ο Αργύρης Κυρίδης είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας, Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και Μεθόδων Κοινωνικής Έρευνας στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει πρόεδρος στο ΠΤΝ/ΠΔΜ, ΤΒΣ/ΠΔΜ και αναπληρωτής πρόεδρος στο ΠΤΝ/ΑΠΘ και στο ΤΕΠΑΕ/ΑΠΘ, διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών καθώς και διευθυντής δύο εργαστηρίων. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1988), όπου και αναγορεύτηκε διδάκτορας της Κοινωνιολογίας (1994), υπό την επίβλεψη του Κ. Τσουκαλά. Επίσης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία και στην Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University of London – Birkbeck College).

Διδάσκει ή έχει διδάξει σε προπτυχιακό επίπεδο, σε έξι διαφορετικά τμήματα μαθήματα κοινωνιολογίας και μεθοδολογίας έρευνας. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο έχει διδάξει σε 8 διαφορετικά ΠΜΣ τριών ΑΕΙ παρόμοια μαθήματα. Έχει επιβλέψει περισσότερες από 150 πτυχιακές εργασίες, και περισσότερες από 70 μεταπτυχιακές εργασίες ως κύριος επόπτης. Επίσης, έχει επιβλέψει 4 ολοκληρωμένες Δ.Δ. Είναι συνεργάτης του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) και του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ καθώς και του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ. Έχει συμμετάσχει σε πολλά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Το συγγραφικό του έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντά επικεντρώνονται σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, την κοινωνιολογία του πολιτισμού, την κοινωνιολογία του εθνικισμού, την κοινωνιολογία των νέων τεχνολογιών, την πολιτική κοινωνιολογία και τις μεθόδους κοινωνικής έρευνας. Έχει εκδώσει βιβλία ως μοναδικός συγγραφέας καθώς και περισσότερα από 25 βιβλία με άλλους συνεργάτες. Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολλούς συλλογικούς ελληνόγλωσσους και ξενόγλωσσους. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 250 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Επίσης συμμετέχει στις εκδοτικές επιτροπές 9 διεθνών περιοδικών και είναι κριτής άρθρων σε 14 διεθνή περιοδικά και 10 ελληνικά. Επίσης, διευθύνει τη σειρά Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, των εκδόσεων Gutenberg.